myPassion
3 done,3 more to go! ~~ =)

Salam dan ahlan wasahlan…syukur Alhamdulillah,masih diberikan peluang oleh Allah SWT untuk terus menulis di sini…ketika ini,saya sedang menunggu ayah untuk mengambil saya pulang ke rumah..weee~~! =))

Minggu ini,sudah selesai minggu ke-3 saya bergelar sebagai seorang pelajar tahun tiga(junior). hehe…minggu ni kolej ramai sebab senior2 dari Klang (fasa IIIA senior) dah balik ke Ibnu Sina…macam biasala,ada muka yg familiar,ada yg macam tak pernah nampak..yela mungkin time dulu diorang tak duduk 6th kot,duduk kat 2nd or luar. Tapi kebanyakannya muka2 yang common la,hakhak.

Kelas pulak macam biasala,pagi ada lecture,then ward round…sekarang ni dah jarang dah masuk hospital clerk patient sendiri..macam bersemangat sangat la plak. Nak try habiskan Talley tu dulu. Biar kasi khatam! Mak aih,susah tuh -.-’ Tapi dgn izin Allah insha Allah boleh kan? ;) think positive,c’mon!! Lagik pun,senior pun cakap benda yang sama…so apa pengalaman yang diorang bagi tu,kita terima dan kutiplah sebanyak-banyaknya kan? :D

Dah lama tak dapat menjiwai buku motivasi…kalau dapat baca pun,sekejap je. Pastu dah tertido dengan buku tu,sebab baca time nak dekat tido..sob2. Takpe2,lepas ni insha Allah kalau ada free time,saya pegang and baca kamu okeyh buku motivasi :P

So….3 weeks DONE, and 3 more weeks to GO!!! insha Allah…looking forward to go to Klang. ;D

p/s : Soon,I realized that my family members go on with lives,search for Allah’s bliss. Some day,we still have to be separated,by our own work and distance. Because we grew older and more matured. No matter what happens,try to keep in touch. Because those people bring a lot of meanings in my life. And I will do my best to LOVE,CARE and SMILE for ibu and ayah..insha Allah… I really LOVE both of you. Thanks  a lot for making what I am today… ;D

Appreciate your life! =)

Salam and ahlan wasahlan. Syukur Alhamdulillah. Masih bertenaga. Masih diberikan kesempatan untuk berjumpa masyarakat!

Lately,macam pendek je ayat2 nak ditulis di sini. Mungkin kerana faktor kesibukan (astaghfirullahalazim) dan faktor kepenatan. Satu minggu,macam2 berlaku. Tak dpt nak cerita semua. Diri sendiri nak recall balik pun tak boleh. ingat2 lupa gitu. Tinggallagi 4 minggu di bumi UM. Sementara itu,saya akan gunakan masa 6 weeks ni sebaiknya! 

Seriusly,yg dpt sy ingat ketika ini adalah pesana doktor so-called ‘muka-ketat’ is : so enjoy your life because you do not know when your life is going to be shorter. Itu yg paling ingat. itulah yg paling lawak ketika itu. Haha. 

macam biasala,hari2,pagi ada lecture,then ward round. pergi hospital. kadang2 ada kena ganti pd sebelah petangnya. then balik dalam kul 4pm. 5.30 pm dah gerak pergi court,main netball. pastu malam pegi stdy dgn kwn kejap. nak mantapkan skills. kadang2 niat buat revision tu termakbul lah jugak,kadang2 tidak .=p hari tu jumpa buddy,final year. thanks kat kak ari sebab dia bg byk tips,bagitaw banyak benda.hehehe.

selama 6 weeks ni,saya bertekad untuk menggunakan masa sepenuhnya. Insha Allah. semoga Allah memberkati usaha saya ni. Semoga Allah terus memberikan kesabaran kepada saya, kurangkan amarah saya. Sesungguhnya itulah yang paling merbahaya. Semoga terus diberi kekuatan untuk melawat pesakit2 di hospital. Insha Allah.

"Allah menurut sangkaan hamba-Nya,jadi bersangka baiklah! "

Ini Baru Life. This Is Best Broooo~~~

Salam and ahlan wasahlan… Alhamdulillah. Tak sabar nak ceghita wooo~~!!! hehe =)

Oke sykin,kalau ko dah grad nanti,insha Allah,ko tgk balik apa yang ko buat time awal2 3rd year nih.hehe

1st day

As expected,saya mcm dah taw,mgkn arini agak boring la. Yela sbb lecture je kan. Tapi tapi tapi Prof Zurani ada cakap,hari2,saya kena cakap,

" UM is the best medical school in land and I’m the best medical student in country"

Bunyi macam kerek,tapi dia sengaja la nak bagi kami ni bersemangat berkobar2! Nak taw camne? Dengar balikla lagu Gemuruh,Faizal Tahir sykin oiiii! ;P

Then sebelah mlm,Alhamdulillah dapat la gak blajar physical examination (CVS) dgn senior, Abang Azizan (Abg),Putri a.k.a shahdat, kak mira, syafiq, dan lokman. Dapat la gak pendedahan sket2 kan kan. Sikit2 lama2 jadi bukit.

2nd day

Hari yang ni mmg…perghhh…penat tak taw mcm mane nak ckp! Seriusly mmg penat. Tapi giler best!! Bak kata nabil,this is best broooo!!! Cam bese la pagi,kul 8 smpai 10 ada lecture. (pastu tiba2 prof rokiah drag sampai 15minit,hakhak). Then ada ward round,dgn doktor dari paediatric(paeds) department. Tunggu punya tunggu pukul 11.30 camtu baru sampai. Kiranya kami ni penat menunggu jela dik non oiii….Tapi takpe. Tunggu tu worth it! Dahla doktor baik. Hensem lagik (anugerah).haha. Nama doktor ni Dr shekhar. Mula2 tu biasalah,dia ajar dulu macam mana nak buat history taking. Nampak mcm mudah kan.Tapi bila dah buat nanti,taw la nasib ko sykin. Takpe2 perlahan2 la buat,takkan semua nak buat sekali harunggg kannnnnn.

Then,Dr Shekhar pon bawakla kami ke ward 5U.ward paeds. Alaaaa first2 masuk dah nampak baby2 yg comelnyeeeeeee. Heeee. Tapi ada banyak wire2 psg. Kadang2 kesian gak. Then kitorang pon jumpa adik Izzati. Sebenarnya kes adik ni agak interesting,so kami ape lagik,macam CSI,investigate,pikior itu pikior ini.hahaha.tapi Syiookkk wooo~~Ibu dia la yang bagi history taking ni. Mauk hospital sbb sawan. Setahun yang lalu,pernah menjalani Bone marrow transplantation,sbb adik ni pnah ade Thalassemia. (taktaw type ape). Best la time Doktor ajar! then bagi kitorang peluang tanye lagik. Cara dia ajar mmg superb,thanks! Then Dr Shekhar cakap adik Izzati mengalami Posterior Reversible Encephalopathy Syndrome. (google la sykin! =P) Then aku ingat Dr Shekhar ckp mcm ni kat kitorang,

" Medicine is an exhausting discipline,but it is satisfying"

Betul la dia cakap. Aku pun ada rasa penat2 tu tp at the end of the day,rasa puas hati sbb dapat cakap dgn patient,borak2. Tak boleh digambarkan dgn kata2. (Hamboiiii! ;P). THANKS AGAIN DR SHEKHAR! 

Petang pulak,dah mcm kena oncall. Abg ada interesting kes nak bagi,ada murmur katanya. So dapatla peluang dgr murmur tu walaupun aku tgh penat2. Aku sampai2 je ward 4U,tros abg cakap,oke buat PE CVS. Aku pun “hahhhhh??? -.- zzzzzzzz”

Buat jela kan. Salah pon takpela,dah kata pon blaja…hakhak. Uncle tu baik sangat. Indian uncle. Time aku palpate,dia ckp " tangan awak ni sejuk la.hahaha.takpe2,first time maybe. Anggap je saya mcm ayah awk,kita sedara,takde apa yg perlu ditakutkan, =) " Seriusly,mmg aku sgt terharu bila dia cakap camtu. Yela mgkn sbb nervous kan ,first time kot,kdg2 kesian gak tgk kat uncle tu,dia sakit,tapi masih cergas lagik. Then dia pesan,doakan uncle sihat ye… Saya doakan uncle sihat oke! Btw,murmur tu 3rd or 4th stage. Patutnya boleh dengar. Insha Allah next time,lebih fokus~~

Pastu ada lagik sorg pakcik,mengalami atrial fibrillation. Regular irregular rhythm. Time nak kira pulse dia pon,dia ckp ” Ni ais batu ke ni” hahaha. SILA GOSOK TANGAN ANDA SEBELUM PEGANG PATIENT SYKIN. hehe.

Malam pulak,belajar PE lagik dgn Abg. Respi system pulak. Alhamdulillah. I hope,lps ni boleh tunjuk kat kwn2 lain pulak.

Allah sayangkan kita! Insha Allah,masalah,ujian ,cabaran,dugaan mmg hari2 akan ada. John F Kennedy pernah ckp,

" Don’t ask for easy life,pray to be stronger"

Mmmg betol! Allah kan ada… :)

p/s : sorila kwn2,kdg2 tak dpt ajak semua time buat PE. Tapi akan cuba sedaya upaya sebarkan ilmu yang ada. Insha Allah. Marila cemerlang bersama UM! ;)

Antara PENAT dan TANGGUNGJAWAB.

Salam and ahlan wasahlan.

First day of 3rd year student.

Everything started well. But sooner or later….

Sigh. Hmmmmm -.-

What else should I do?

Just stay? Or resign ? or What?

Lately,saya diuji. Walaupun ujian ni kecil berbanding dgn org lain yang menghadapi ujian lebih besar…but still…

Apabila kita ada dua je pilihan,sama ada YA atau TIDAK, ITU adalah lebih MENGELIRUKAN. **sigh**

Bukan aku tak nak buat…

Bukan aku meluat…

Bukan aku penat…

Cuma cuma cuma…ahhh.mcm mana nak cakap?

Hanya org yg pernah jadi je paham. Campuran fizikal,kerohanian,jiwa DAN EMOSI.

Aku takut,nanti aku jadi cepat marah.

Meluap2 amarah.

Aku tak boleh pakai redah.

Kalau aku tak puas hati or kecik hati,aku TAKKAN bagitau org tu DIRECTLY.

Nanti kau sendiri2 paham ahh.

Bukan aku lepas pandang,cuma nak bagi peluang.

Pada orang lain.

Harap tiada yang sakit hati atau membantah.

"YA Allah,tunjukkanlah aku jalan keluar,permudahkanlah urusan hamba-Mu ini ya Allah"

Apa2 pun,saya tahu,ALLAH sayangkan saya.sebab tu dia bagi saya ujian,suruh berpikior.

ASAALAMMUALAIKUM! 

If Today Was Your Last Day…

Salam and ahlan wasahlan…Alhamdulillah,saya masih diberikan nikmat yang tidak dapat dihitung oleh Allah SWT..Syukran ya Allah..

Hari ini,adalah hari pertama check in bilik kat 6th kolej. Perghh,penat mmg penat la.sampai2 je,line beratur dah panjang. Then kena tunggu plak 2jam. Line tu takdek la panjang sgt,tapi entah kenapa kena tggu sampai 2jam. Sabar jela~~

So,secara rasminya,dah jadi 3rd year student.. (insha Allah)…Nak cakap hye pada rummate baru,Kak Mira!!! hakhakhak.aritu dah dok sembang2 pasal nak jadi rummate sama,tup2 betul2 jadi.masin la mulut.hehe.. Kepada rummate lama,saya tetap sayang anda,anda lagik pun tak jauh daripada bilik saya,beberapa selang pintu je..hehehe..

So overall… I don’t know what to expect from 3rd year.. Insha Allah saya akan harungi ujian dan dugaan dengan penuh kesabaran. Insha Allah. 

"Ya Allah,permudahkanlah hamba-Mu ini dalam medan yang diambil ini,sesungguhnya terimalah ibadahku ini,hanya kepada-Mu aku berserah…"

Man Jadda Wa Jadda!

Dengan ini,saya membuka lembaran baru sebagai pelajar tahun ke-3!

Bismillahirrahmanirrahim… =)

Mencari Cahaya…

Salam dan ahlan wasahlan.. Syukur alhamdulillah,dgn berkat dan hikmah daripada Allah,saya masih dpt bernafas,menghirup udara yang segar di rumah ini. Sekarang saya masih berharap agar rakan-rakan lain terus tabah dan sabar dalam menghadapi ujian serta dugaan yang mendatang. Sesungguhnya itulah yg terbaik utk kita,maka Allah jadikan ia bagi kita.

Hari ni,nak ceghita perihal buku lagik. Dok sebok belek2 buku motivasi,buku study satu apa tak sentuh lagik. Harap2 nanti aku rajin ikut senior pergi ward bila dah masuk phase IIIA minggu depan. Minggu depan??? Macamlah jauh sgt sykin ooiiii -.-

Tapi takpe,jom kita perhabis dulu ceghita buku motivasi yg sudah seminggu habis dibaca. Buku nya bertajuk Kembara Hamba Mencari Cahaya (Langit Ilahi 2) karya siapa lagik kalau bukan saudara Hilal Asyraf. =) Hari tu dh ceghita pasal beliau, so terus lompat ke karya beliau la ye.

Kembara Hamba Mencari Cahaya : Saya beri 4 bintang-bintang. Apa yang menarik minat saya di dalam buah tangan beliau yg ini adalah,setiap tajuk beliau kupaskan dengan menceritakan semula kisah junjungan kita, Nabi Muhammad SAW serta para sahabatnya di dalam perjuangan menyebarkan agama Islam,agama yang suci dan sejahtera ini. Antaranya,Allah itu akan datang jika kita mencarinya. 

" Jika hamba-Ku datang kepada-Ku dalam keadaan berjalan, maka Aku akan pergi kepadanya dalam keadaan sangat cepat " -hadis kudsi-

Subhanallah! Rupa-rupanya,bila kita memerlukan Dia,Dia sentiasa ada bagi kita…Benarlah,sesungguhnya Dia Maha Pengasih… :)

Tetapi yang paling terkesan di hati saya adalah apabila saudara Hilal memantapkan lagik penceritaan dgn sebuah kisah di mana pada ketika itu wafatnya kekasih Allah,Rasulullah SAW. Diriwayatkan bahawa,apabila wafatnya Rasulullah SAW, sahabat2 baginda begitu bersedih menerima khabar tersebut. Sehinggakan Umar Al Khattab menghunus pedangnya pada sesiapa sahaja yang menyebut bahawa Rasulullah telah wafat. Betapa sedih dan kasihnya Umar pada Nabi Muhammad. Uthman bin Affan juga mendiamkan diri,sepi tanpa tutur kata. 

Sahabat baginda,Bilal bin Rabah pula meninggalkan Madinah kerana terlalu bersedih dgn kewafatan baginda. Pada suatu hari,Bilal bermimpi Rasululullah dtg ke dlm mimpinya. Dan Rasulullah menyatakan bahawa Bilal tidak lagi menziarahi baginda di Madinah. Lalu,Bilal pun pergi ke Madinah. Bilal bertemu kembali dgn sahabat2 baginda yang lain,menangis sambil berpelukan. Sebenarnya,sahabat2 terlalu rindu untuk mendengar laungan azan daripada Bilal. Lalu,Bilal pun melaungkan azan. Apabila penduduk2 di situ mendengar laungan azan tersebut,mereka semua tertanya2 ” Adakah Rasulullah telah hidup kembali?” Dan apabila Bilal melaungkan ” Aku bersaksi bahawa Nabi Muhammad itu pesuruh Allah”, Bilal terus menangis. Subhanallah. Betapa rindunya Bilal kepada Nabi Allah,Nabi Muhammad SAW.

Sebenarnya,Bilal meninggalkan Madinah kerana beliau tidak dapat menahan kesedihan apabila kenangan-kenangan beliau bersama Nabi Muhammad,subur dalam ingatannya. Wallahu A’lam.

Jika saya punya kesempatan di lain waktu, pasti saya akan menerjah kembali buku ini. Dan kerana buku inilah,saya berminat dan tertarik dengan kumpulan2 hadis Nabi Muhammad SAW. Kerana itulah yang ditinggalkan oleh Nabi Muhammad buat umat yang dikasihi.

Inilah buku yang di-ceghitakan tadi.Sekian~~

NotaFikirUntukZikir : Semoga Allah terus memberikan kekuatan kepada saya dan juga keluarga.

p/s : You thought that I love you. Unfortunately, you are wrong…

Walaupun kita pernah disakiti oleh seseorang tu,tapi bila dia mintak tolong,apa reaksi yg patut diberikan? Tapi Allah kan Maha Pengampun…Dia pun maafkan hamba-Nya ,apatah lagik kita yang tak sempurna ni? Wallahu A’lam…

Yang pasti,Allah sentiasa menyayangi kita. =) Saya pasti. Kita semua juga pasti.

Salam dan ahlan wasahlan. Syukur Alhamdulillah. Akhirnya rummate saya,peneman saya,Nor Taslimah **semangat sebut nama betul!** telah lulus dan bakal ke Klang untuk menjalani praktikal bersama2 dgn kami! ALHAMDULILLAH.
Bila saya lapar,kamu yang belikan makanannya,
Bila saya sakit,kamu yang sediakan ubatnya,
Bila saya punya masalah,kamu lah penyelesainya,
Bila saya sedih,kamu lah penyerinya…
Serius,wajahnya tenang..Biarpun masalah mengundang,dia tetap dia. Jiwanya tidak kusut. Hatinya sentiasa terang,bersih. Tiada sebab untuk sesiapa untuk tidak sukakannya. Akhirnya Allah memakbulkan doa kita~~
Pun begitu, masih ada lagi sahabat2 yang bersedih…Kuatkan semangat! insha Allah…
Dalam masa yang sama,saya sedang meneruskan usaha untuk tunjuk-ajar anak jiran. Maklumlah,dah nak dekat UPSR. Saya tolong yang mampu saja,wahai jiranku. Semoga Allah memberkati usahanya dan jugak usaha saya. Semoga saya terus mengajar beliau dengan ikhlas dan penuh sabar. Selebihnya terletak di tanganMu ya Allah.
NotaFikirUntukZikir (p/s) : ~~Saya jugak sedar bahawa agak sukar untuk menelan realiti apabila kita gagal dalam peperiksaan dan terpaksa repeat balik pelajaran kita selama setahun. Siapa saja yang bisa mengerti? Tentu2 saja orang2 yang pernah melaluinya…Tetapi siapa tahu jika pada masa hadapan kita pula yang terpaksa menghadapinya? (selalu berdoa harap2 tak la) Kita hanya mentadbir,Dia tentukan takdir. Buat sahabat2 MBBS 2009/2014,insha Allah,jangan berputus asa daripada rahmat Allah. Ingatlah,manusia sentiasa diuji,dengan kesenangan,kesusahan,kepayahan,harta benda malah anak2 sekali pun. Allah tidak suka pada hamba-Nya yang berputus asa…KERANA rahmat itu amatlah luas sekali…ini jugak mengajar saya untuk sentiasa bersyukur…kalau kita fikir kita yang paling susah,ada yang lain lebih susah..Nabi Muhammad SAW jugak dulu mengalami ujian yang maha hebat. Mari sama2 selawat ke atas junjungan Nabi Muhammad SAW…
"Barangsiapa yang mengingati Nabi Muhammad (dengan bersalawat) yang paling banyak,maka dia akan ditempatkan dgn Nabi Muhammad SAW di syurga nanti"
Insha Allah. Wallahua’lam.
Sekian~~

Salam dan ahlan wasahlan. Syukur Alhamdulillah. Akhirnya rummate saya,peneman saya,Nor Taslimah **semangat sebut nama betul!** telah lulus dan bakal ke Klang untuk menjalani praktikal bersama2 dgn kami! ALHAMDULILLAH.

Bila saya lapar,kamu yang belikan makanannya,

Bila saya sakit,kamu yang sediakan ubatnya,

Bila saya punya masalah,kamu lah penyelesainya,

Bila saya sedih,kamu lah penyerinya…

Serius,wajahnya tenang..Biarpun masalah mengundang,dia tetap dia. Jiwanya tidak kusut. Hatinya sentiasa terang,bersih. Tiada sebab untuk sesiapa untuk tidak sukakannya. Akhirnya Allah memakbulkan doa kita~~

Pun begitu, masih ada lagi sahabat2 yang bersedih…Kuatkan semangat! insha Allah…

Dalam masa yang sama,saya sedang meneruskan usaha untuk tunjuk-ajar anak jiran. Maklumlah,dah nak dekat UPSR. Saya tolong yang mampu saja,wahai jiranku. Semoga Allah memberkati usahanya dan jugak usaha saya. Semoga saya terus mengajar beliau dengan ikhlas dan penuh sabar. Selebihnya terletak di tanganMu ya Allah.

NotaFikirUntukZikir (p/s) : ~~Saya jugak sedar bahawa agak sukar untuk menelan realiti apabila kita gagal dalam peperiksaan dan terpaksa repeat balik pelajaran kita selama setahun. Siapa saja yang bisa mengerti? Tentu2 saja orang2 yang pernah melaluinya…Tetapi siapa tahu jika pada masa hadapan kita pula yang terpaksa menghadapinya? (selalu berdoa harap2 tak la) Kita hanya mentadbir,Dia tentukan takdir. Buat sahabat2 MBBS 2009/2014,insha Allah,jangan berputus asa daripada rahmat Allah. Ingatlah,manusia sentiasa diuji,dengan kesenangan,kesusahan,kepayahan,harta benda malah anak2 sekali pun. Allah tidak suka pada hamba-Nya yang berputus asa…KERANA rahmat itu amatlah luas sekali…ini jugak mengajar saya untuk sentiasa bersyukur…kalau kita fikir kita yang paling susah,ada yang lain lebih susah..Nabi Muhammad SAW jugak dulu mengalami ujian yang maha hebat. Mari sama2 selawat ke atas junjungan Nabi Muhammad SAW…

"Barangsiapa yang mengingati Nabi Muhammad (dengan bersalawat) yang paling banyak,maka dia akan ditempatkan dgn Nabi Muhammad SAW di syurga nanti"

Insha Allah. Wallahua’lam.

Sekian~~

Bila Allah Menduga~~

Salam dan ahlan wasahlan.

" Daripada Allah kita datang,kepada Allah jua kita dikembalikan"

Salam takziah buat keluarga sahabat baik saya, Ilien Elina di atas pemergian Allahyarham ayahandanya yang tersayang.

Semoga arwah diletakkan dalam kalangan orang-orang beriman insha Allah…

NotaFikirUntukZikir (p/s) :

~~ Memang agak sukar untuk ditelan dan amat pahit sekali untuk menerima kenyataan apabila kehilangan orang yang tersayang… Tetapi kita,hamba-Nya adalah milik yang Khaliq,milik Allah,siapa kita untuk menentang takdir-Nya? Kita juga akan MATI suatu hari nanti,cuma tak tahu bila. Semoga Allah terus-terusan memberikan kekuatan dan semangat buat sahabat saya… Beliau sememnagnya seorang yang tabah..Al-Fatihah~~

" Apabila mati seseorang anak Adam itu,maka terputuslah daripadanya semua perkara kecuali TIGA perkara iaitu : solat yang didirikan, amal jariah dan doa anak-anak yang soleh"

ALLAH tetap sayangkan kita semua.

Sekian.